Kulim (Scorodocarpus borneensis)
KETERANGAN
- Ia merupakan pokok malar hijau bersaiz sederhana hingga saiz besar. Mempunyai ketinggian antara 40 hingga 60 meter.
- Di Semenanjung Malaysia, pertumbuhan tahunan diameter adalah antara 0.2 – 0.3 cm sahaja.
- Pokok Kulim menghasilkan kayu keras berat sederhana hingga berat dengan kepadatan isipadu 645 – 1080 kg/m pada kandungan kelembapan 15%.
KEGUNAAN
- Di Sarawak, pucuknya dimakan sebagai ulam.
- Buahnya boleh dimakan dan kadangkala digunakan sebagai pengganti bawang putih.
- Buah dan rebusan kulit digunakan bagi merawat keracunan “antiaris”” (Antiaris toxicaria Lesch.). Hasilan dari buahnya menunjukkan aktiviti antimicrobial.
- Kayu pokok kulim digunakan bagi pembinaan sederhana berat hingga berat dikawasan terlindung (contoh: alang, tiang, pintu, rangka tingkap dan lantai), pembinaan jambatan, pasak di kawasan air masin (dengan kulit dikekalkan), lunas kapal, tiang lombong, tiang eletrik, perkakasan ladang, dan lapik landasan kereta api sementara.
- Orang peribumi menggunakan buah ini sebagai perasa di dalam masakan.
- Buah kulim juga dijadikan antara bahan asas menghasilkan umpan untuk memancing ikan air tawar.
Kredit sumber: Laman sesawang